Khamis, 28 Ogos 2014

S.o.a.t.p


Rindu pula dengan PERMAI.

Bukan rindu mahu mengikutinya lagi. Tapi rindu kenangan sewaktu menguruskannya. Saya namakan program, kerana saya benar-benar menganggap ianya program. Walaupun ketika itu, saya menggerakkannya bagai sebuah organisasi.

Saya benar-benar lupa mengenainya. Dulu mulut petah bicara, perkenalkan mengenai program ini. Hadir ke sana sini. Buat pertemuan. Minta dana. Telefon semua orang yang perlu.

Tapi, sekarang ianya hilang.

Sama seperti kenangan-kenangan sewaktu menguruskan PKPMI-CJ. Saya tutup buku. Setutup-tutupnya. Dan, seperti yang saya selalu ceritakan pada teman-teman, saya rasa "kekurangan" pada tanggungjawab yang dipikul. Atau lebih mudah, saya gagal.

Campur baur, ingatan.

Memang orang puji. Memang orang suka. Tapi orang juga mengeji. Ada yang tak suka.

Yang pasti, ianya kenangan. Biar suka dan duka. Saya harus terima. Dan, harumnya kenangan itu akan terhidu suatu masa nanti. Sekarang saya merasakannya. Harum pada sendu, juga tawa.

Catatan ini sangat negatif. Warna perasaan yang saya letakkan mungkin tidak sesuai. Bagi yang pernah mengikutinya pasti tahu. Bagi yang hanya membaca catatan itu, ianya tidaklah begitu (seperti di atas).

Memulakan ia dengan semangat. Setahun ianya disusun. Bukan suatu tempoh yang sebentar. Benar-benar kami mahu menjayakannya. Sahabat saya yang meneruskan program ini kaget ketika saya berkongsikan hal ini.

Tema yang dipilih biasa-biasa sahaja. Walaupun jujur, saya tidak suka. Tapi, ianya suara majoriti mesyuarat. Saya membuat intervensi pada hal yang kosong. Apabila, idea telah diletakkan, bukanlah hak saya untuk mengubahnya. Ianya idea insan. Kita wajar hargainya.

Sahabat-sahabat panatia rajin. Lengkap kerja. Jumlahnya sahaja yang kurang. Mungkin kerana pengalaman pada persatuan, saya merasakan sedikit lebih baik. Banyak orang, benar banyak otak. Tapi, banyak juga mulutnya.

Semakin mendekati program, timbul masalah sangat besar. Tak tenteram makan, tidur. Program hanya punya dua pilihan. Batal atau lulus. Tapi kalimat depannya, batal. Itu yang menakutkan. Persepsi buruk pada orang tempatan waktu itu sangat tebal. Kalimat, "...jika bisa dipersulit, kenapa dipermudah?" Benar-benar mereka kotakan.

Ke Departmen Pedidikan, MABES Polri, Kedutaan. Ulang-alik. Hanya mahu memastikan program dapat berjalan. Akhirnya, selesai. Lulus.

Tak kira lancar atau tidak. Yang penting perancangan setahun dapat berjalan.

Kenangan sepanjang program? Entahlah.

Mungkin ini namanya...

Sindrom orang akhir tahun pengajian (S.o.a.t.p)



_ Farid Ramli
28 Ogos 2014; 08:16 PM
@ Karawang, Republik Indonesia

Khamis, 31 Julai 2014

Krisis MB: Bukan Muslim Brotherhood

Hasil carian di Malaysiakini mengenai krisis MB Selangor

Agak sukar untuk tangan ini tidak menulis mengenai apa yang terjadi di tanah seberang. Mata yang membaca dan telinga yang mendengar ini tidak boleh diam. Merasakan, "..aku perlu komen something."

Sudah lama menghindar diri daripada terlibat memberi komen ataupun pendapat mengenai situasi politik Malaysia. Saya minat politik hanya kerana sifat Muslim itu memang berpolitik. Politik yang dimaksudkan bukanlah dari perspektif sempit; Partisan.

----------------------
Saya mengikuti isu MB Selangor sedikit demi sedikit sejak sebelum 1 Syawal. Mulainya nampak menarik. Namun, hujung pangkal daripada isu ini- Kajang Move, tidaklah saya ikuti. Malas. Masih samar dan terlampau luas tafsirannya dengan takwilan serta sangkaan. Tiada siapa yang tahu pasti kenapa ianya berlaku. Cuma dua garis besar yang kita sering dapat; 1) Menyelamatkan karier politik DS Anwar Ibrahim, dan 2) Peralihan kuasa MB Selangor akibat pertikaian dalaman.

Dan, saya juga mengikuti Facebook Dr Mohd Zuhdi Marzuki sejak sebelum isu ini timbul. Saya mengenali beliau hanya sekadar think tanker PAS. Saya hormati pandangan beliau kerana beliau merupakan ahli akademik dan mempunyai logik yang dapat diterima akal. Walaupun, kadang-kadang terdapat pendapat yang saya tidak setujui.

Apa yang saya dapatkan secara ringkas:-

  1. Perbincangan tertutup (sulit) dalam parti haruslah dihormati, terutama oleh rakan Pakatan Rakyat yang lain. Oleh itu, menyebarkan isi perbincangan adalah suatu kesalahan besar dan haruslah dikecam.
  2. PR haruslah menghormati usulan yang tersebar melalui printscreen tersebut. Kerana ianya merupakan pandangan peribadi Dr Mohd Zuhdi dalam mesyuarat. Ianya bukanlah keputusan. Menghalang usulan bermakna menyekat kebebasan memberi pendapat; seperti yang mereka sering perjuangkan.
  3. Printscreen tersebut hanyalah sebahagian, malah hanya beberapa potong daripada isi kesemua perbincangan. Menanggapi isu itu seolah-olah mempamerkan ketidak-matangan mereka dalam berpolitik.
  4. Terdapat banyak miscommunication dalam situasi ini. Mereka tidak duduk berbincang. Tetapi, mereka mengeluarkan keputusan. Sama sahaja semua, PKR, PAS dan DAP. Media lah medium mereka ber-"pakatan" sekarang ini.
  5. Ahli-ahli politik PR masing-masing mahu mengeluarkan kenyataan. Dan, kelihatan mereka tidak ubah seperti peng-komen (maafkan saya DBP) di Facebook. Hanya sekadar mahu membuka mulut walaupun perjalanan krisis ini banyak yang mereka ketinggalan.
  6. Saya hanya berharap PR (jika masing bergabung) akan gagal meraih majoriti dalam PRU akan datang. Krisis ini melesukan rakyat. Dari segi politik, ekonomi dan sosial. Selesa membuatkan mereka lupa.

Sekian pandangan saya yang jahil. Bukan mahu dibaca, cuma mahu menulis.




AHMAD FARID ASYRAF BIN RAMLI
 31 Julai 2014; 11:30 PM
Tanjung Duren Selatan, Jakarta Barat

Sabtu, 1 Februari 2014

Fokus I

Ketika libur Maulid ar-Rasul kelmarin, terfikir untuk adakan bacaan hadith mengenai Nabi صلى الله عليه و سلم. Sejujurnya, saya tidak tahu bagaimana ianya harus diadakan. Cuma yang saya tahu, itulah majlis yang mudah dan ringkas. Tidak perlu ramai orang, promosi dan sebagainya. Jadi, saya ajak seorang sahabat.

Dan, saya hanya fikir ianya tidak ubah seperti kelab bacaan (reading club). Sebabnya, nak tunggu saya baca sendiri, lambat nak habis satu buku. Bila ada teman, mungkin lebih mudah. Begitulah impiannya.

Saya bercadang untuk adakan bacaan Kitab Syamail Muhammadiyah karangan Imam at-Tirmidzi. Pernah beberapa tahun lepas saya tulis di dalam blog, saya mahukan kitab ini.

Tapi, masalahnya. Saya dan sahabat saya tiada kitab ini. Tanya pada sahabat yang lain, katanya ada di rumah di Malaysia. Hampa.

Cari di Rumah Islam juga tiada. Biasanya kami kumpulkan koleksi buku-buku di rak ruang tamu. Mudah untuk berkongsi bahan bacaan pada yang lain. Hampa lagi.

Akhirnya, hanya jumpa format e-book di internet. Itupun meragukan dari segi terjemahan dan tidak lengkap. Maka, tak jadilah impian ini.

Salah diri sendiri juga.

Saya tulis di blog ini mahu dapatkan buku Syamail Muhammadiyah.

Tapi cuma sekadar tulisan. Saya tidak berusaha membelinya selepas bertahun-tahun. Kata orang sini, "jangan cuman ngomong doang.."

Itulah. Tidak fokus. Tidak pernah susun rapi apa yang harus dibeli terlebih dahulu, apa yang kemudian. Buku di rumah ini pun masih banyak belum dibaca. Buku orang lain juga yang saya baca. Itupun sedikit-sedikit.

Peringatan buat diri sendiri,

FOKUS!

*Membebel pada diri sendiri. Adeh.*

Rabu, 29 Januari 2014

Know your limits

Sumber: Devian Art- Kab 3on

Saya masih ingat komen seorang sahabat ketika awal-awal saya memulakan penulisan blog. Sahabat dalam jurusan agama di salah sebuah Perguruan Tinggi Negeri di Aceh. Komennya simple, tapi masih saya ingat hingga kini.

Beliau meminta saya banyak menulis mengenai bidang perubatan.

Ketika itu, saya banyak menulis perihal keagamaan. Mungkin orang kata Islamik. Tiba-tiba datang komen suruh saya tulis dalam bidang perubatan. Pertamanya, mungkin boleh dilihat beliau mahu mengetahui serba sedikit tentang bidang perubatan. Keduanya, mungkin kerana saya sebenarnya tidak layak menulis sesuatu yang bukan dalam bidang saya.

Saat ini, banyak isu-isu perubatan atau kesihatan yang ditimbulkan masyarakat awam. Kebanyakannya hanyalah 'hoax'. Hanya sensasi, bukan fakta. Orang kita suka dengan hal-hal begini. Contohnya, bahaya panadol, golongan antivaksin, golongan pejuang home birth, maggi lebih baik daripada syabu, bidang perubatan menipu dalam bab minum kopi dan kambing yang dikatakan sunnah, serta banyak lagi.

Sebagai pelajar perubatan, kadang-kadang kita merasa marah. Orang awam, baca beberapa artikel, dengar orang komen, terus keluarkan pernyataan yang mengelirukan. Sedangkan dasar-dasar ilmu perubatan mereka tiada. Lebih-lebih lagi yang anti pada perubatan moden.

Senang cerita, mereka ini tahu sedikit. Banyak yang mengelirukan.

Kunci utamanya, kerana mereka tidak mengikuti disiplin ilmu. Dalam bidang perubatan, sebelum kita belajar mengenai sesuatu kelainan/penyakit (patalogi), kita harus tahu dulu bagaimana sistem tubuh kita berfungsi secara normal (fisiologi).

Setiap ilmu itu, ada disiplin-disiplinnya.

Jadi, bila teringat hal ini, terfikir kembali. Kita ni marah kalau orang yang tak tahu apa-apa, tetapi keluarkan artikel yang aneh, tidak tahu dari mana sumbernya. Namun, bagaimana perasaan pelajar-pelajar urusan agama ketika kita membahaskan bidang agama sedangkan banyak yang kita tidak tahu?

Memang benar agama itu kehidupan seharian kita. Kenapa kita tidak boleh bicara tentang kehidupan seharian kita? Salahkah? Habis tu, hanya ustaz dan ustazah je yang boleh bercakap mengenai agama? Namun, kita perlu sedari, agama Islam itu juga terdiri daripada cabang-cabang keilmuan di dalamnya. Mana mungkin kita dapat kuasai semuanya. Lebih-lebih lagi jika belajar dengan tidak berdisiplin. Rujukan cuma youtube, google dan internet.

Mungkin konklusi yang saya dapat setakat ini, 'tahu had batas kemampuan diri kita'. Tak best pula sebut dalam Bahasa Melayu. Mungkin dalam Bahasa Inggeris lebih keren- Know your limits!

Ahad, 26 Januari 2014

Jika anda di masjid/surau

Menjadi kebiasaan di Masjid ini terjadi lebih daripada satu imam. Kadang-kadang dua, dalam foto ni tiga imam.

Nota:

  1. Pastikan solat berjemaah jika berada di masjid. Jangan solat sendirian walaupun imam pertama sudahpun selesai solat.
  2. Jika solat sendirian (solat sunat) biasakan diri untuk solat paling hadapan iaitu berhadapan dengan tembok ataupun tiang; menghadap sutrah.
  3. Perhatikan sekeliling terlebih dahulu sebelum membuat jemaah baru. Jangan menyumbang terjadi lebih daripada satu imam dalam masjid yang sama.
  4. Jangan solat dilaluan orang berjalan, terutamanya pintu keluar masuk.
  5. Sutrah bagi makmum cukup dengan mengikuti imam.


*Ini merupakan catatan yang pernah saya post di facebook ketika klinikal di Rumah Sakit Hassan Sadikin, Bandung.
 
"Perjuangan hidupku, Hanya memburu cita yang satu, Dan kebahagiaan, Akan kuburu walau di mana, Walaupun sengsara, Putus asa tiada sekali, Kerna ia adalah, Keredhaan dari Tuhanku, Jikalah Islam di puncak tinggi, Akan kuterus jua mendaki, Jika ia di hujung dunia, Kerna Islam kuterus berjuang,"