Sabtu, 1 Februari 2014

Fokus I

Ketika libur Maulid ar-Rasul kelmarin, terfikir untuk adakan bacaan hadith mengenai Nabi صلى الله عليه و سلم. Sejujurnya, saya tidak tahu bagaimana ianya harus diadakan. Cuma yang saya tahu, itulah majlis yang mudah dan ringkas. Tidak perlu ramai orang, promosi dan sebagainya. Jadi, saya ajak seorang sahabat.

Dan, saya hanya fikir ianya tidak ubah seperti kelab bacaan (reading club). Sebabnya, nak tunggu saya baca sendiri, lambat nak habis satu buku. Bila ada teman, mungkin lebih mudah. Begitulah impiannya.

Saya bercadang untuk adakan bacaan Kitab Syamail Muhammadiyah karangan Imam at-Tirmidzi. Pernah beberapa tahun lepas saya tulis di dalam blog, saya mahukan kitab ini.

Tapi, masalahnya. Saya dan sahabat saya tiada kitab ini. Tanya pada sahabat yang lain, katanya ada di rumah di Malaysia. Hampa.

Cari di Rumah Islam juga tiada. Biasanya kami kumpulkan koleksi buku-buku di rak ruang tamu. Mudah untuk berkongsi bahan bacaan pada yang lain. Hampa lagi.

Akhirnya, hanya jumpa format e-book di internet. Itupun meragukan dari segi terjemahan dan tidak lengkap. Maka, tak jadilah impian ini.

Salah diri sendiri juga.

Saya tulis di blog ini mahu dapatkan buku Syamail Muhammadiyah.

Tapi cuma sekadar tulisan. Saya tidak berusaha membelinya selepas bertahun-tahun. Kata orang sini, "jangan cuman ngomong doang.."

Itulah. Tidak fokus. Tidak pernah susun rapi apa yang harus dibeli terlebih dahulu, apa yang kemudian. Buku di rumah ini pun masih banyak belum dibaca. Buku orang lain juga yang saya baca. Itupun sedikit-sedikit.

Peringatan buat diri sendiri,

FOKUS!

*Membebel pada diri sendiri. Adeh.*

Rabu, 29 Januari 2014

Know your limits

Sumber: Devian Art- Kab 3on

Saya masih ingat komen seorang sahabat ketika awal-awal saya memulakan penulisan blog. Sahabat dalam jurusan agama di salah sebuah Perguruan Tinggi Negeri di Aceh. Komennya simple, tapi masih saya ingat hingga kini.

Beliau meminta saya banyak menulis mengenai bidang perubatan.

Ketika itu, saya banyak menulis perihal keagamaan. Mungkin orang kata Islamik. Tiba-tiba datang komen suruh saya tulis dalam bidang perubatan. Pertamanya, mungkin boleh dilihat beliau mahu mengetahui serba sedikit tentang bidang perubatan. Keduanya, mungkin kerana saya sebenarnya tidak layak menulis sesuatu yang bukan dalam bidang saya.

Saat ini, banyak isu-isu perubatan atau kesihatan yang ditimbulkan masyarakat awam. Kebanyakannya hanyalah 'hoax'. Hanya sensasi, bukan fakta. Orang kita suka dengan hal-hal begini. Contohnya, bahaya panadol, golongan antivaksin, golongan pejuang home birth, maggi lebih baik daripada syabu, bidang perubatan menipu dalam bab minum kopi dan kambing yang dikatakan sunnah, serta banyak lagi.

Sebagai pelajar perubatan, kadang-kadang kita merasa marah. Orang awam, baca beberapa artikel, dengar orang komen, terus keluarkan pernyataan yang mengelirukan. Sedangkan dasar-dasar ilmu perubatan mereka tiada. Lebih-lebih lagi yang anti pada perubatan moden.

Senang cerita, mereka ini tahu sedikit. Banyak yang mengelirukan.

Kunci utamanya, kerana mereka tidak mengikuti disiplin ilmu. Dalam bidang perubatan, sebelum kita belajar mengenai sesuatu kelainan/penyakit (patalogi), kita harus tahu dulu bagaimana sistem tubuh kita berfungsi secara normal (fisiologi).

Setiap ilmu itu, ada disiplin-disiplinnya.

Jadi, bila teringat hal ini, terfikir kembali. Kita ni marah kalau orang yang tak tahu apa-apa, tetapi keluarkan artikel yang aneh, tidak tahu dari mana sumbernya. Namun, bagaimana perasaan pelajar-pelajar urusan agama ketika kita membahaskan bidang agama sedangkan banyak yang kita tidak tahu?

Memang benar agama itu kehidupan seharian kita. Kenapa kita tidak boleh bicara tentang kehidupan seharian kita? Salahkah? Habis tu, hanya ustaz dan ustazah je yang boleh bercakap mengenai agama? Namun, kita perlu sedari, agama Islam itu juga terdiri daripada cabang-cabang keilmuan di dalamnya. Mana mungkin kita dapat kuasai semuanya. Lebih-lebih lagi jika belajar dengan tidak berdisiplin. Rujukan cuma youtube, google dan internet.

Mungkin konklusi yang saya dapat setakat ini, 'tahu had batas kemampuan diri kita'. Tak best pula sebut dalam Bahasa Melayu. Mungkin dalam Bahasa Inggeris lebih keren- Know your limits!

Ahad, 26 Januari 2014

Jika anda di masjid/surau

Menjadi kebiasaan di Masjid ini terjadi lebih daripada satu imam. Kadang-kadang dua, dalam foto ni tiga imam.

Nota:

  1. Pastikan solat berjemaah jika berada di masjid. Jangan solat sendirian walaupun imam pertama sudahpun selesai solat.
  2. Jika solat sendirian (solat sunat) biasakan diri untuk solat paling hadapan iaitu berhadapan dengan tembok ataupun tiang; menghadap sutrah.
  3. Perhatikan sekeliling terlebih dahulu sebelum membuat jemaah baru. Jangan menyumbang terjadi lebih daripada satu imam dalam masjid yang sama.
  4. Jangan solat dilaluan orang berjalan, terutamanya pintu keluar masuk.
  5. Sutrah bagi makmum cukup dengan mengikuti imam.


*Ini merupakan catatan yang pernah saya post di facebook ketika klinikal di Rumah Sakit Hassan Sadikin, Bandung.

Ahad, 19 Januari 2014

Belajar dari orang gila

Siang, dua minggu yang lalu.

Waktu sudah menunjukkan sekitar jam 2.00 petang.

Masih duduk termangu, menunggu kapankan ujian bermula. Disebelahku seorang pesakit 'milik' rakan. Saya ditugaskan menjaga pesakit ini diluar, menunggu giliran untuk masuk. Pesakit ini dalam bahasa awamnya dipanggil 'orang gila'. Suatu stigma yang memberi persepsi negatif kepada mereka.

Di Jepun, salah satu cara untuk mengelakkan persepsi negatif terhadap pesakit gangguan jiwa ini adalah mengubah istilah (term) yang digunakan. Sebelum ini, mereka menggunakan istilah Seishin-Bunretsu-Byo yang bermaksud Mind-Split Disease bagi merujuk kepada pesakit gangguan jiwa. Istilah ini lebih condong ke arah kriminal ataupun pesalah. Lalu, istilah ini ditukar kepada Togo-Shitcho-Sho yang bermaksud Gangguan Integrasi (Integration Disorder).

Baca buku, tutup. Buka, selak-selak. Tutup lagi.

Bosan.

"Tadi lagi ngapain?" Memulakan bicara. Kesian lihat pesakit termenung sendirian.

Biasanya pesakit-pesakit skizofrenia akan mempunyai gejala psikotik. Antaranya; waham (delusion), halusinasi, inkoheren dan sebagainya. Gejala-gejala ini lebih sering timbul jika pesakit dibiarkan bersendirian. Kerana itu, antara edukasi yang diberikan kepada pesakit adalah supaya mereka lebih sering melakukan aktivitas.

"Tadi tidur. Teruss dibangunin, katanya mau wawancara..," pesakit tadi menjelaskan.

"Oo, kesian banget.." Senyum. Sepi sebentar.

Kebetulan di depan kami terdapat masjid.

"Kiblat lurus ya dok? Tadi kata perawat arah ke sini," tanya pesakit sambil menunjukkan arah.

"Iya, lurus. Udah solat?"

"Solat dzuhur kan? Udahh..," jawabnya.

"Iya.. Solat sendirian tadi? Ga ngajak teman-teman solat sekalian?" Saja bertanya, mahu melihat kemampuan pesakit untuk berinteraksi dengan sekitarnya.

"Kadang-kadang saya solat dengan teman-teman. Saya jadi imam. Tapi seringnya sendirian aja.." Jawab pesakit.

"Ooo..."

Sepi lagi. Bosan sebenarnya menunggu ujian.

"Dok, ada ballpen ga?" Kata pasien sambil mengeluarkan sesuatu dari koceknya. Rupa-rupanya al-Quran kecil.

Kebetulan tadi ballpen saya baru dipinjam teman yang sedang ujian. Jujur menjawab tidak ada.

"Mau nulis apa?"

"Mau nulis pengajian tadi. Tadi ada pengajian.," Biasanya pesakit yang sudah membaik boleh mengikuti pengajian. Ianya diadakan setiap minggu. Pesakit ini memberitahu dia mengaji sahaja tadi. Baru pertama kali dibenarkan mengikuti pengajian.

Lalu, kami berborak-borak mengenai al-Quran. Menarik kerana pesakit ini bukan sahaja pandai membaca al-Quran tetapi juga menghafal. Dia sudahpun menghafal juz 29 dan 30.

Dan, dia mengajar saya, cara untuk menghafal dengan baik adalah dengan mengamalkan apa yang dihafal dalam solat sunat. Beliau menghafal di pagi hari, lalu amalkan dalam solat tahajud di malam hari. Bermakna pesakit ini juga sering solat tahajud. Suatu hal yang berat bagi orang normal seperti kita. :)

Malu seketika. Dia ada kekurangan. Tetapi, pesakit ini juga ada kelebihan.

Dia mungkin tidak 'sihat' di dunia, semoga dia 'sihat' di akhirat kelak.

Kita ini, mungkin kerana 'sihat' yang ada pada kita, terlupa dan ter-sibuk untuk 'menyehatkan' akhirat kita.

Waktu kecil-kecil dulu, mak ayah yang paksa suruh mengaji. Sekarang, sebab dah besar, konon sibuk. Nak mengaji pun tak sempat. Lagi-lagi bila sudah klinikal. Bertimbunlah lagi alasan kita. Haissh. *emo dengan diri sendiri*


******************

Nah, amik ni. Sila isi, www.daftar.onedayonejuz.org

Borang untuk mengikuti kempen "One Day, One Juz". Sehari satu juzuk. Itu azam kita. Dengan mengisi borang ini, kita akan dimasukkan ke dalam group Watsapp dan setiap hari hari di follow-up perkembangan tilawah harian kita. Contoh jika tidak sempat habis juz hari itu, baki bacaan tersebut akan dilelang kepada orang lain. Malu kita kerana part kita dibaca orang lain.

Menarik usaha yang dilakukkan ikhwah Indonesia ini. Mereka rajin dan kreatif.

Yuk join!



Selasa, 7 Januari 2014

VII

Teringat pesanan Tuan Haji Subky Abdul Latif beberapa tahun lepas. Beliau berkata, untuk mahir menulis, kita perlu banyak menulis dan tulislah apa sahaja yang kita rasakan. Barulah tulisan kita itu mampu membuah makna dan bermanfaat bagi orang lain.

Mungkin anak muda kurang mengenali, siapakah insan bernama Subky Latif ini. Beliau merupakan seorang wartawan politik tersohor dalam negara ini. Beliau pernah bertugas di Utusan Melayu, Suara Rakyat, Suara Merdeka, Harian Watan dan Harakah.

Beliau juga aktif terlibat dalam politik dan pernah menjawat jawatan sebagai Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dan Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan.

Sebagai mahasiswa tajaan kerajaan, serba salah saya untuk mencerita kisah sosok ini. Kita terbuka di luar tetapi tertutup di dalam.

Tuan Haji Subky Latif ini memang merupakan wartawan dan ahli politik. Tetapi, disisi lain, beliau juga merupakan ayah kepada sahabat saya, Ramadhan. Kami berkenalan sewaktu beliau belajar di Universitas Islam Negeri (UIN) Syarif Hidayatullah, Jakarta. Ketika itu, saya masih lagi aktif berpersatuan dan beliau banyak membantu saya. Walaupun, baru saya sedar, saya tidak memberi apa-apa jawatan untuk beliau.

Sekarang, sahabat saya ini telahpun pulang ke Malaysia dan dikenali dengan panggilan Imam Muda Adan setelah menyertai program realiti TV Imam Muda. Kami masih berhubung dan beliau beberapa kali pernah ziarah ke rumah.

Oleh itu, walaupun yang saya ceritakan mengenai seorang ahli politik oposisi, bagi saya ianya bukanlah suatu kesalahan. Malah politik itu tidaklah harus bermusuh dengan mahasiswa. Kepada politikus kerajaan, terpulanglah apa pandangan anda. Saya tiada tanggungjawab atas apa yang anda ikuti.

Berbalik kepada perkara pertama yang saya sebutkan di atas, saya perlu menulis. Biarpun tiada idea, saya perlu menulis. Mencipta suasana untuk belajar. Belajar melalui penulisan.


*******************

Sekarang, minggu pertama stase Ilmu Penyakit Kulit dan Kelamin di Rumah Sakit Husada. Alhamdulillah, masih di Jakarta. Dalam keadaan poket kering sekarang ini, stase luar kota pastilah suatu yang tidak best. Jika stase di luar kota, perkara paling tidak enak kerana harus menyewa bilik (disini dipanggil kosan) lagi. Bermakna dalam sebulan, perlu membayar dua sewa-an iaitu satu di Jakarta dan satu lagi di luar kota.

Contohnya; bilik saya sekarang ini sewa bulanannya sebanyak Rp 540,000 (jika diluar kota) perlu ditambah pula dengan sewa bilik di tempat posting yang baru. Harga sewa bilik berbeza-beza mengikut tempat. Ada yang murah iaitu sekitar Rp 550,000. Namun ada juga yang hampir Rp 1 juta. Jadi jika kita ambil pertengahan/ mean/ rata-rata, jumlah sewaan bilik dalam sebulan Rp 540,000 + Rp 750,000 = Rp 1.29 juta. Banyak wang yang harus dibelanjakan.

Kulit dan Kelamin.

Apa yang menarik? Saya sendiri tidak tahu. Saya kurang gemar dengan bidang ini ketika semester pra-klinikal. Oleh itu, banyak yang perlu dipelajari kembali. Cuma yang pasti, kebanyakan Pakar Kulit yang saya temui, pasti cantik. Hehe. Mungkin kerana ini merupakan bidang mereka, jadi mereka lebih mengetahui dan mengaplikasikan pada diri.

Apa-apapun, semoga dipermudahkan sepanjang stase ini.

Dan, yang paling penting, moga segala ilmu yang dapat ini diniatkan HANYA KERANA ALLAH dan bermanfaat untuk hari kemudian.

Insha Allah.

 
"Perjuangan hidupku, Hanya memburu cita yang satu, Dan kebahagiaan, Akan kuburu walau di mana, Walaupun sengsara, Putus asa tiada sekali, Kerna ia adalah, Keredhaan dari Tuhanku, Jikalah Islam di puncak tinggi, Akan kuterus jua mendaki, Jika ia di hujung dunia, Kerna Islam kuterus berjuang,"