al-Quran

11:21:00 PGSemakin hari semakin sibuk diri ni dengan pelbagai hal dunia. Dengan exam yang sering melanda, presentasi yang perlu dipersiapkan, nota-nota kuliah, dan pelbagai lagi aktiviti yang membuatkan hari kita sibuk terutama sebagai pelajar. Sebentar tadi baru sahaja pensyarah (di Indonesia di gelar dosen) menyampaikan bahwa aktiviti sebagai pelajar yang setiap hari perlu menelaah, mengingat dan menyiapkan tugasan akan memyebabkan sel mati ataupun lemah tiga kali ganda berbanding dengan orang normal. Hmmm.. baru tau. Ada kaitan dengan protein dalam sel kot. Tak study lagi, tak reti nak ulas panjang =)..Tugasan-tugasan membuatkan kita sibuk. Nak baca buku lagi, nak siapkan assignment lagi. Macam-macam nak kene buat. Jadi macam mana nak refreshkan balik eh? Haa.. Jom baca Al-Quran!

Hazrat Abu Hurairah ra meriwayatkan bahawa Rasulullah saw bersabda, "Sesiapa membaca sepuluh ayat (daripada Al-Quran) pada satu malam maka dia tidak dikira dikalangan orang yang lalai (daripada mengingati Allah swt)" (Hadith riwayat Hakim dan beliau berkata hadith ini shahih diatas syarat Muslim)

Simple jekan? Kalau la malas baca sangat, sepuluh ayatpun dah cukup. Nak baca sepuluh ayat ni paling lama pun lima minit la, tapi menyelamatkan daripada digolongkan dikalangan orang-orang yang lalai. Apakah fadhilat yang lebih besar dari ini?Hazrat Jabir ra meriwayatkan bahawa Rasulullah saw bersabda, " Al-Quran adalah pemberi syafaat dan syafaatnya diterima dan sebagai pembela yang pembelaannya dibenarkan. Sesiapa meletakkan al-Quran dihadapan, al-Quran akan membawanya kesyurga, sesiapa meletakkan al-Quran dibelakang maka al-Quran akan mencampakkannya kedalam neraka." (Hadith riwayat Ibnu Hibban dan al-Hakim)


P/s: baca banyak sikitpun lagi ok! =.=

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”