Pelajar Malaysia di Indonesia

7:32:00 PTG

Kenyataan Ringkas

Keadaan rakyat Malaysia disini adalah sihat dan selamat buat masa ini. Tiada yang perlu dirisaukan. Namun kami cuba untuk menyeru pelajar-pelajar Malaysia di Indonesia agar tidak ke tempat terbuka secara kerap. Terutama tempat tumpuan umum.

Kami berharap, pihak keluarga dan masyarakat Malaysia di Tanah air tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan yang bersifat provokasi. Ini tiada masalah dengan tarian kebudayaan, keseniaan dan lain-lain, tapi ini adalah melibatkan keselamatan rakyat Malaysia di sini. Anda mengeluarkan kenyataan diluar, bahananya, kami disini yang kena. Jadi tolonglah fahami. Bersikaplah proaktif, bukan reaktif.

Berkaitan kes 'sweeping' (pengusiran) baru-baru ini, pihak pemerintah Indonesia telahpun tampil membantah. Oleh itu, kita berharap ianya tidak berlaku lagi.

Sekian
Terima Kasih

Ahmad Farid Asyraf Bin Ramli
Jakarta, Indonesia

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”