Gempa di Padang

11:42:00 PG


Petang Rabu (30/09/2009) kelmarin, seperti yang dah banyak ketahui, Bumi Nusantara bergegar lagi. Gempa bumi yang berpusat di Sumatera Barat menyebabkan banyak rumah dan bangunan yang rosak teruk. Pelajar Malaysia juga terlibat dalam kejadian itu. Saya hanya mengetahui Universitas Andalas sahaja disitu sebab dahulu sepatutnya saya dihantar ke sana. Tapi atas sebab-sebab tertentu, semua pelajar JPA lepasan matrikulasi dihantar ke Jakarta.

Hasil 'google', ada juga pelajar Malaysia yang menuntut di IAIN Imam Bonjol. IAIN bermaksud Institut Agama Islam Negeri dan bedanya dengan Universitas Islam Negeri (UIN) adalah kerana status universiti di Indonesia hanya diberi apabila mempunyai 5 fakulti.

Berbalik kepada kejadian gempa bumi, secara ringkas saya sertakan kandungan sistem pesanan ringkas (sms) yang dihantar dari wakil PKPMI Pusat ataupun cawangan.

Laporan terbaru: YDP Padang Fahim mengatakan semua pelajar dah dikumpulkan. Walaupun hampir semua rumah pelajar rosak alhamdulillah pelajar semua selamat, pelajar sekarang sedang dibawa ke kawasan tinggi untuk mengelakkan kemungkinan tsunami, thanx.
[07:57 pm , 30 September 2009]

Salam dan hi kepada semua YDP dan AJK cawangan, tadi baru terjadi gempa yang dahsyat di Padang dalam 7.6 skala retcher pada 17.16 WIB, YDP Padang Fahim lapor semua pelajar sangat cemas, rumah pelajar ada yang terbakar dan roboh, pelajar tak dapat nak dikumpulkan semuanya lagi, ada ancaman tsunami juga, hope semua berdoa untuk keselamatan mereka.
[07:59 pm , 30 September 2009]

Salam dan hi kepada semua YDP dan AJK cawangan, info terbaru: semua pelajar di Padang sedang dihantar pulang dengan charley malam ini, thanx kepada Dr. Junaidy yang usahakan perkara ini.
[10:37 pm, 01 Oktober 2009]

Apa-apapun semua pelajar telah selamat tiba di Malaysia. Cuma tanggungjawab kita belum terlepas lagi. Mereka yang di Padang itu juga saudara kita. Ringankan beban mereka dengan memberi sedikit sumbangan dalam apa bentuk cara sekalipun. Paling ringkas, infaqkan harta pada sumber yang dipercayai.

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”