Wisuda Angkatan 2005

11:57:00 PTG

Apa itu wisuda? Jika di Malaysia mungkin di namakan sebagai Majlis Konvokesyen, iaitu majlis graduasi. Baru-baru ini saya sempat meraikan abang-abang dan kakak-kakak kami yang di'wisuda'kan. Banyak pengalaman sebenarnya yang dapat dari mereka. Terutamanya menjalani praktikal sewaktu di rumah sakit.

Wisuda ini bukanlah bermakna mereka akan pulang ke Malaysia untuk menjadi doktor, tetapi ini adalah pengiktirafan setelah lulus dalam teori sepanjang lebih kurang 4 tahun. Seterusnya akan menjalani praktikal (co-as) di rumah sakit di Indonesia. Selepas itu barulah mendapat perlantikan doktor secara rasmi. Cumanya, sewaktu pelantikan doktor tersebut nanti, majlisnya tidaklah seperti konvokesyen dengan berpakaian jubah dan secara meriah.

Mereka ini merupakan angkatan pertama pelajar tajaan dari Malaysia di Ukrida yang menjalani wisuda. Jadi pastinya pengalaman-pengalaman mereka adalah gambaran berharga buat kami untuk menempuhi situasi yang sama. Saya selitkan gambar hari tersebut.

Semoga berjaya!You Might Also Like

1 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”