"Cerpan"

11:50:00 PG

Sebuah karya dua orang pelajar.

Saya menyiapkan sedikit cerpan ini. Seterusnya disambung oleh seorang sahabat setelah dia puas mengutuk tulisan saya. Malangnya, cerpan ini tergantung suku jalan. Mungkin ini adalah promo untuk cerpan penuh. Mungkin je la =P

Jadi, sila baca dan kutuk/komen. Sebabnya, sahabat saya juga yang akan terasa nanti. Hehe. Nama sahabat dan jantinanya terpaksa dirahsiakan.

Klik full size pada butang kanan bawah

Tujuan utama penghasilan benda ni hanyalah untuk dakwah. Saya tertarik dengan penyampaian yang wujud dalam novel 'Tautan Hati' tulisan Fatimah Syarha Mohd Nordin.

Jadi tulisan ini hanyalah sebuah modul tarbiyyah yang dibina dalam bentuk jalan cerita. Tidak semua perkara mudah dihadam dengan silibus usrah yang berperingkat. Lebih-lebih lagi, apabila orang tidak mengenal usrah maka bagaimana untuk mereka mengenal marhalah-marhalah yang wujud didalamnya? Jadi ini adalah gambaran konsep kasar dan dibina dalam bentuk penceritaan.

Cuma malangnya, ia tidak dapat disiapkan. Jika ada sesiapa berminat untuk sambung, bagitahulah. Untung jualan kita bahagi 50-50 (haih, dah lari niat ni). Bergurau-gurau. Siapa yang rasa berminat untuk sambung, silakan.-------
[1] Perkataan cerpan tu tak tahulah ianya ada atau tidak. Sepatutnya novel pendek rasanya.

You Might Also Like

3 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”