Selesai Tugas

7:44:00 PTGEsok insya Allah akan berlangsungnya Mesyuarat Agung Tahunan PKPMI-CJ Sesi 2009/2010. Ini bermakna tamatlah sudah tugas kami selama kurang lebih setahun. Alhamdulillah.

Ada yang minta saya sambung untuk sesi seterusnya, ada yang tak ambil tahu, dan mungkin ada yang mengharap saya tak terlibat dalam persatuan ini dah.

Bagi saya?

Bila lihat kembali jadual rancangan lima tahun ke hadapan, pada ruangan semester ke-4 tertulis, "lepaskan jawatan".

Apa-apapun, amanah bukanlah suatu tugas yang mudah. Apabila beban diletakkan pada bahu seorang pemimpin, beban tersebut juga yang menjadi persaksian ketika mahkamah Allah kelak.
Rasulullah Saw bersabda, “Jika amanah disia-siakan, tunggulah saat kehancuran”. Sahabat bertanya: “Bagaimana menyia-nyiakan amanah itu?” Rasul menjawab: “Jika urusan diserahkan kepada yang bukan ahlinya, maka tunggulah saat kehancurannya” (HR Bukhari)
Dari Abu Dzar, dia berkata: " Saya berkata : 'Ya Rasulullah, mengapa engkau tidak memilih saya?' Rasulullah bersabda: 'Hai Abu Dzar, engkau seorang yang lemah, sedangkan itu sebagai amanah pada hari kiamat hanya akan menjadi penyesalan dan kehinaan. Kecuali orang yang dapat menunaikan hak kewajibannya dan memenuhi tanggungjawabnya” (HR Muslim)
----
[1] Tiada paksaan untuk datang ke Mesyuarat pada kali ini. Semuanya bergantung kepada anda. Mungkin boleh baca artikel tulisan Ustaz Hasrizal bertajuk, ‘Aku Tidak Peduli’sma: Ideologi Siswazah Jumud & Tidur.

[2] Insya Allah kami tidak alergi terhadap kritikan. Jadi hadirkanlah diri untuk kami mengetahui idea anda dan dapat diambil inputnya oleh sesi hadapan.

[3] Berharap sangat ramai yang hadir. Kami dah tempah makanan untuk 200 orang.

You Might Also Like

1 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”