Bahasa

2:35:00 PG

Bahasa.

Suatu ketika dahulu, isu penggunaan "bahasa rojak" pernah hangat diketengahkan.

Ini kerana melalui sebuah kajian, kebanyakan masyarakat Malaysia memilih untuk menggunakan bahasa rojak kerana MALU. Malu jika tiada penggunaan bahasa Inggeris dalam fasih lidahnya. Bahasa Inggeris telah mendunia.

"Tak campur, kau ketinggalan!"

Begitu juga apabila ditimbulkan kebanyakan Menteri Malaysia juga sering menggunakan bahasa rojak. Mereka negarawan, tapi turut terikut akan budaya tersebut.

Tetapi, saya pernah mendengar kata-kata seorang ahli akademik, bahawa yang merosakkan bahasa paling utama adalah 'slanga'.

Tiada apa yang saya rumuskan. Hanya terfikir, lalu saya menulis.

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”