#1

8:40:00 PTG

Tahun masihi sudahpun berganti ke 2011. Saya 'berjaya' membiarkan blog ini kosong tanpa update untuk lebih sebulan. Nak katakan terlampau sibuk, bulan disember lepas saya libur natal dan tahun baru untuk lebih dari dua minggu.

Baiklah, sebenarnya perlu menyiapkan teks ucapan bagi Mesyuarat Ahli PKPMI-CJ esok hari. Saja mencuri ruang.

Saya ringkaskan apa yang terdapat dalam minda, supaya tak terlewat lagi, ideapun dingin membeku.

1. Terlupa akan tugas dakwah.
Atas kekurangan diri ini, banyak yang saya tinggalkan di Tanjung Duren ni. Majlis-majlis ilmu dah jarang diadakan. Astaghfirullah. Minta maaf buat sahabat-sahabat semua. Saya sangat mengharapkan ikhwan dapat mengaturkan sendiri majlis ilmu. Akhwat pula, sentiasa teruskan usaha tarbiyyah, bukan sekadar diruang lingkup usrah. Buat adik-adik 2009 dan 2010, bantu dan wujudkan kembali Biro Agama UMSA atau Halaqah Jakarta.

2. Teringat kata-kata pesanan, "cuti adalah waktu untuk kami BEKERJA". Apa yang dimaksudkan dengan bekerja? Kerjalah untuk tarbiyyah diri sendiri dan lingkungan kita.

bersambung..

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”