Mencuba

10:56:00 PTG


Baru-baru ini terfikir idea untuk mencuba berniaga kecil-kecilan. Tinggal di Indonesia ini, banyak advantage yang boleh didapat. Salah satunya, meniaga kain! Jadi saya bersama seorang rakan dalam tempoh percubaan meniaga hanya satu jenis barang, iaitu telekung. Kedai masih belum dibuka, barang-barang dalam perjalanan ke Kuala Lumpur. Mudah-mudahan dapat sampai tepat masa dan dalam keadaan elok.

Saya hanya sebagai pembekal dari Indonesia, manakala rakan saya, Incik, sebagai pengedar di Malaysia. Sama-sama bekerjasama. Orang tua-tua cakap, untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Tapi, rezeki itu milik Allah. Semoga dipermudahkan, Insha Allah.

Kenapa nama Tecomu? Saya tak reti untuk letak nama-nama yang 'comel'. :) Maka, tugas tersebut diberikan kepada Incik. Terhasillah nama tersebut. Kerana sasaran pembeli adalah kaum hawa, jadi design badge di atas juga dibuat sesuai dengan sasaran.

________
[1] Incik walaupun namanya Incik yang konon-konon macho, beliau adalah makhluk berkromosom XX. Sila lawati blog beliau untuk lihat promosi. here-en-now.blogspot.com

You Might Also Like

1 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”