Ramadan Melesukan

12:06:00 PG

Gambar Hiasan

Kelmarin ke salah sebuah bank disini.

Ternampak notis yang ditampal dipintu masuk ke bank tersebut.

"Sepanjang bulan Ramadan ini, waktu operasi Bank **** berubah menjadi: Isnin-Khamis 0800-1500...."

Kebanyakan waktu operasi bank-bank dan syarikat berubah. Katanya, bersempena Ramadan. Cuma, saya tertanya-tanya, apakah kaitan Ramadan dengan pengurangan waktu berkerja? Apakah bulan Ramadan ini membuatkan umat Islam kurang berkerja?

Di sisi lain, bagaimana jika seorang pengurus syarikat/bank yang bukan beragama Islam menanggapi hal ini? Pastinya mereka beranggapan umat Islam lemah kerana berpuasa di bulan Ramadan. Kurang waktu berkerja bermakna kurang pendapatan mereka. Oleh itu, bulan Ramadan pastinya menyaksikan penyusutan nilai pendapat bulanan syarikat/bank. Benarkah ini gambaran Ramadan?

Saya tertarik dengan status twitter Ustaz Hasrizal Abd Jamil,

"Olang 'Melayu' siang manyak tidur, petang manyak makan, malam manyak sembahyang, kerja talak" << alamak, inikah kita di mata mereka?

Benar..

Kadang-kadang secara tidak sengaja, kita yang merosakkan wajah Islam dimata mereka. Kita membuatkan Islam itu terikat dengan dogma yang kuno, melemahkan dan kurang produktiviti. Sedangkan apa yang diajarkan oleh Nabi s.a.w, para sahabat dan generasi sebelum kita adalah sangat berbeza.

Antara peristiwa besar yang pernah berlaku semasa bulan Ramadan,

  • 17 Ramadhan tahun 2 Hijriyah. Peristiwa perang Badar:   
  • 10 Ramadhan tahun 8 Hijriyah. Peristiwa Fathul Makkah (pembebasan kota Makkah). Di bulan yang samapula, Khalid bin Walid menghancurkan patung sembahan Al-Uzzah.
  • Ramadhan tahun 9 Hijriyah. Kaum Tsaqif menyatakan keislamannya di hadapan Rasululah SAW. Setelah mengumumkan keislamannya, mereka menghancurkan patung yang dulu mereka sembah bernama Al-Lata. 
  • 8 Ramadhan tahun 9 Hijriyah. Kemenangan umat Islam dalam perang Tabuk.
  • 28 Ramadhan tahun 92 Hijriyah. Tentara Islam di bawah pimpinan Thariq bin Ziyad berhasil menyeberangi selat Giblatar atau Jabal Thariq untuk masuk ke Andalusia (Sepanyol) dan kemudian berhasil menguasainya.
  • 15 Ramadhan tahun 658 Hijriyah, umat Islam berhasil mengalahkan tentara Mongol di bawah pimpinan Hulagu Khan, cucu Genghis Khan. Perang ini terjadi di Ain Jalut, Palestin Utara.
Suatu ketika, Presiden Tunisia sepanjang tahun 1957-1987, Habib Bourguiba pernah mengeluarkan arahan bahawa penjawat awam di negara tersebut dilarang berpuasa. Tunisia merupakan negara majoriti umat Islam. Bahkan Presiden Tunisia tersebut juga merupakan seorang beragama Islam. Alasan beliau adalah berpuasa mengurangkan produktiviti negara!

Untuk membuktikan beliau bersungguh dengan arahan tersebut, Habib Bourguiba dan menteri-menteri kabinetnya telahpun muncul secara langsung di televisyen dengan makan beramai-ramai di tengah hari pada bulan Ramadan.

Ketika itu, Ulama' Tunisia telah membacakan ayat suruhan berpuasa lalu menyatakan, "..telah berdustalah Habib Bourguiba." Tunisia menyaksikan rusuhan rakyat ketika itu.

Untuk melihat isu ini, kita kembali ke realiti umat Islam kini. Benarkah berpuasa membuatkan kita lesu dan mengurangkan produktiviti?

Ambil langkah proaktif, buktikan bahawa ianya tidak benar!-------------------
[1] Sejumlah Peristiwa Sejarah di Bulan Ramadhan (pautan)
[2] Kisah Habib Bourgiba (pautan 1) dan (pautan 2)

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”