Ultah 22

3:01:00 PTG

Gambar hiasan
Hari ini, jika dilihat kalender Masihi, genaplah usia saya ke 22. Sedangkan, jika dilihat kalender Hijriah, tarikh lahir saya jatuh pada 24 Safar 1410 H. Bermakna, sudah lapan bulan saya menginjak usia ke-22.

Budaya Ultah Setempat
Jika di Indonesia, mereka sering mengucapkan selamat hari lahir sebagai, "Met Ultah". Ini merupakan bahasa gaul (bahasa pasar) bagi Indonesia, khususnya Jakarta. "Met" berasal dari perkataan- selamat, manakala "Ultah" adalah singkatan bagi- ulang tahun.

Dan, tradisi bagi Indonesia, orang yang menyambut tarikh lahir perlu membelanja rakan-rakan yang lain. Agak berlawanan dengan di Malaysia, iaitu orang yang menyambut hari lahirlah sepatutnya dibelanja. Kerana itu, pada tahun pertama, sering terdengar rakan-rakan Indonesia menyembut, "Traktir donk!". Traktir bermaksud belanja. Jadi mereka meminta kita membelanja, dalam nada bersahabat.

Apa pentingnya ulang tahun?
Bagi saya, ulang tahun tidak lebih sekadar kesyukuran kita masih dikurniakan usia dan peringatan bahawa tempoh masa kita di dunia makin berkurang.

Usia kita ini merupakan nikmat yang Allah kurniakan. Seringkali kita tersalah anggap, bahawa nikmat itu umpamanya dikurnia wang/harta, ataupun sesuatu yang berharga. Sedangkan sekeliling kita ini merupakan nikmat karunia Allah SWT. Paling mudah, cuba kalau Allah tarik nikmat mengkelipkan mata, tak lama, cuma 1 jam. Apa kita rasa?

Kerana itulah, kita hanya akan terasa suatu itu nikmat, apabila ianya kehilangan nikmat tersebut. Apabila sakit, barulah ingat nikmat sihatnya tubuh badan, dan jangan pula, apabila mati, baru nak sedar nikmat hidup dunia ini yang menuntut kita agar bersyukur.

Apabila kematian datang kepada seseorang dari mereka, ia berkata, “Ya Rabbku kembalikanlah aku (ke dunia) agar aku berbuat amal yang saleh terhadap yang telah aku tinggalkan. Sekalikali tidak. Sesungguhnya itu adalah perkataan yang diucapkannya saja. Dan di hadapan mereka ada Barzakh (pembatas) hingga hari mereka dibangkitkan. (QS 23:100) 
---------------------------
Syawal tinggal lagi beberapa hari.

 29 hari Puasa Ramadan + 6 hari Puasa Syawal = Sama dengan puasa SETAHUN (365 Hari). Best! :)

You Might Also Like

3 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”