Ini Lagha

4:55:00 PTG

Ini agak lagha.

Cuma, andalah mufti bagi diri anda, mintalah fatwa dari hati.

Saya pernah menjadi anti-nasyid moden dahulu. Yang ada dalam Mp3 (ketika zaman sekolah), banyak lagu-lagu nasyid klasik. Teringat pula, dahulu ada rakan berbangsa Cina sering meminjam Mp3 saya. Jadi secara tak sengaja, dia kenalah dengar lagu-lagu nasyid juga. Cuma memang dia ada memasukkan lagu lain. Takkanlah nak dengar lagu yang tak difahami pulakkan.

Baiklah.

Cuma gatal tangan nak post lagu yang sering diulang dan satu-satunya lagu yang terdapat dalam ruangan favorite di channel Youtube saya.

Ianya jiwang!

Dengar banyak kali bermaksud lalai. Jadi, simpan untuk 'suatu hari nanti.'

Saya meminati beberapa suara dan alunan penyanyi. Antaranya, Yasin Sulaiman, Jamal Abdillah dan M. Nasir. Jadi, yang dikongsikan adalah lagu nyanyian Yasin Sulaiman, bekas kumpulan nasyid 'Abang-abang' (Brothers).

Tajuk lagu? Bak Sutera Dihelai Mawar.

Maksud lagu? Entahlah.

Pesanan? Sila banyakkan dengar aluanan ayat suci al-Quran berbanding lagu-lagu seperti ini. 


You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”