Tegurlah Wahai Sahabat

5:24:00 PG

Gambar Hiasan


Aku pernah berada di 'atas'.

Aku diangkat, tapi bukan bermaksud tinggi. Aku cuma menanggung beban. Beban amanah yang mampu mencampakkan aku ke neraka jika tersalah mengurusnya. 

Hidup ini; antara dosa dan pahala.

Ketika itu, yang paling aku harapkan adalah teguran dari sahabat.

Kita bukan malaikat, tiada dosa. Mampu melakukan amanah Allah sebaiknya. Tiada nafsu mengganggu. 

Alhamdulillah, ada dua orang sahabat yang sudi menegur aku. Tapi, suara rakan-rakan tarbiyyah hilang dan sunyi. Apakah benar mengenal dakwah? Maksud mudah dakwah; amar makruf, nahi munkar. Iaitu, menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemunkaran. Simple!

Kini, giliran sahabat yang lain di 'atas'. Moga apa yang aku impikan dahulu, aku pula yang 'bertugas' untuk melakukannya.

Suatu kesilapan aku dahulu; sebuah festival untuk Malaysia. Pelajar di Jakarta pasti sedia maklum. Sehingga kini, yang aku dengar hanya pujian. Sedangkan, menusuk hati aku hanyalah, "adakah aku mewariskan sebuah dosa dan fitnah?". Ketika ianya berlangsung dahulu, aku mengambil sikap berlepas tangan. Yakni dengan tidak menghiraukan bab persembahan. Aku hanya sekadar mampu menundukkan wajah dan keluar awal tanpa melayan karenah karaoke tetamu VIP.

Maafkan aku.

Buat sahabat-sahabat, faham apa yang aku maksudkan?

Tegurlah wahai sahabat!


--------------
[1] Sengaja menggunakan kata ganti diri pertama- aku. Ianya monolog dalam. Sebuah tulisan untuk 'aku'. Juga buat 'engkau'.

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”