Wavelength Diri

2:10:00 PG

Screen capture facebook-ku.


Sering benar saya ingatkan diri;

"Kalau nak tulis apa-apa, tulis kat blog! Jangan tulis kat facebook!"

Tapi, apakan daya, tangan lebih cepat daripada otak.

Saya membatalkan niat untuk deactivate facebook, gara-gara banyak info yang saya ketinggalan jika berbuat demikian. Dari pertukaran jadual kelas, hal semasa dan termasuklah untuk melihat perkembangan anak buah, Dinie Nur Aleesya. :)

Kekurangan ketika menulis status di facebook adalah wavelength antara rakan-rakan yang berbeza. Ada rakan-rakan yang boleh menerima apa yang saya katakan, tetapi, banyak juga yang tidak boleh menerimanya.

Setiap kita punyai minat yang berbeza, pendekatan yang berbeza dan penerimaan yang berbeza.

Sebagai contoh, menulis status mengenai HUDUD di facebook. Apa penerimaan rakan-rakan facebook apabila membacanya?

Boleh jadi, ada yang beranggapan; "Haih, tak habis-habis budak pembangkang ni.."

Atau, "Cerita dah lama, ulang-ulang lagi. Bosan betul!"

Atau, "Budak ni start balik la tu cerita pasal politik dia. Belajarlah perabih dulu, baru cerita politik."

Itu saya ambil dari sisi pandangan yang kontradik dengan apa yang saya cuba maksudkan. Kerana, apabila membicarakan mengenai Islam, aspek syariatullah dalam perlaksanaan hukum Hududullah pastinya wujud. Ianya Islam. Sama ada soal, sesuai atau tidak adalah soal kedua. Yang pertamanya adalah memahami apa yang terkandung dalam Hudud tersebut. Ini kerana, ramai antara kita yang berani mengeluarkan pandangan tanpa mengetahui dan memahami hal tersebut.

Faham bukan?

Namun, perbedaan ini tiada salahnya. Cuma, medium dan suasana perlulah sesuai. Dengan kalangan audiens (pembaca) yang pelbagai tahap, penyampaian tidak boleh menggunakan bahasa terlampau tinggi ataupun bahasa terlampau rendah.

Kerana itulah, saya beranggapan, biarlah banyak hal saya kongsikan sekadar di-blog ini. Jika tidak suka, tak perlu masuk. Jika suka, silakan. Berbanding di facebook, suka atau tidak, tulisan anda akan 'menjelma' di wall facebook rakan anda (melainkan anda di block).

Cuma, saya mahukan blog ini sebagai dakwah ammah (umum) antara saya dan pembaca. Jika saya meletakkan tahap yang tinggi, pembaca pastinya tidak mahu menjenguknya.

Sentiasa ingatkan diri, ber-blog untuk diri. Dakwah dan tarbiyah untuk diri.

Misi untuk menakluk dunia dengan kebaikan perlu diteruskan!

Insha Allah.

You Might Also Like

2 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”