Belajar

2:36:00 PG

Jika lihat pada ruangan arkib disebelah kanan, catatan per tahun yang paling banyak- 2009.

Jadi, untuk memenuhi tuntutan, perlu lebih baik, catatan perlulah lebih baik dari tahun tersebut. Cuma bukan sekadar kuantiti, tetapi kualiti.

* * * * *

Tadi, menghadiri mesyuarat PERMAI 2011. Ia merupakan mesyuarat terakhir sebelum berlangsungnya PERMAI.

Apa yang saya sedari, banyak lagi kesilapan saya dalam pengurusan majlis. Terutamanya, mengawal dan menarik perhatian pendengar. Apabila dalam mesyuarat yang dihadiri kurang dari 10 orang, kita mudah untuk mengawal hadirin yang hadir. Kerana jika ada yang tidak faham, boleh langsung tanyakan satu persatu. Tetapi, apabila ramai, orang melihat dengan bermuka lesu dan tanpa respon, kita pula akan takut, "orang ni faham ke tak.."

Mungkin inilah yang dikatakan oleh Ustaz Hasrizal, cuba kita dalam keadaan menuntut ilmu, iaitu selalu mengikuti ceramah atau kuliah. Semakin hari, kita rasa kita 'seolah-olah' makin pandai. Bukan kerana bangga diri, tetapi kerana makin banyak ilmu baru yang kita dapat pelajari.

Tetapi, cuba kita pula mengajar orang lain. Bagaimana rasanya nanti?

Nanti, barulah kita sedar, bahawa banyak lagi yang kita tidak tahu. Mengambil ibrah dari situ; apabila saya melihat orang mempengerusikan majlis atau mesyuarat, saya banyak memberi kritikan (dalam hati). Tapi, saya kurang belajar dari kesilapan orang lain.

Jadi, belajarlah dari kesilapan.

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”