Menegur dan Menerima teguran

12:44:00 PG

Dahulu selalu dapat sms dari Daarut Tauhid berkaitan hal yang mudah untuk dilafaz, tapi sukar untuk diamalkan.

Daarut Tauhid merupakan pusat pengajian Islam yang dicetuskan oleh AA Gym, salah seorang pendakwah yang pernah popular di kaca televisyen Indonesia suatu ketika dahulu.

Antara yang saya ingat, berkaitan menerima teguran.

Jika kita masih sibuk beralasan, mencari kelemahan orang yang mengkritik kita, itu maksudnya something wrong dengan hati kita. Lebih baik kita menerima dengan berlapang dada.

Ya, nampak mudah bukan? Kita akan mudah berkata, aku lebih kenal diri aku. Ataupun, aku bermaksud begini.... Kononnya mahu membetulkan kesalah-fahaman orang yang mengkritik kita.

Apa kata, berlapang dada. Istighfar atas kesalahan dan kekurangan diri.

Ada keputusan kita yang tiada efek yang besar. Buat takpa, tak buatpun tidak apa-apa. Tapi, ada keputusan kita yang membuatkan efek yang besar, malah berantai (domino). Jadi, muhasabahlah agar tidak dari kesilapan kita itu menimbulkan suatu yang berpanjangan.

Istighfar, istighfar, istighfar..

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”