Baiknya Dia dan Curangnya Kita

1:40:00 PTG


Kita tolong top-up kredit makwe tiap bulan, call dia setiap malam, belanja makan untuk dia, bagi hadiah time birthday, habis duit elaun pasal date dengan dia, kira semuanya kita bagi. Tetibe nampak diorang keluar dengan pakwe baru, mesra sesangat.

Apa rasa?

Mesti marah tahap gaban. Dah makwe tu cakap, "i cinta you sampai mati.." Tak mati lagi dah buat macam ni. Cess..

Haha.

Tu baru kita dengan makwe. Dah tu, kita mengaku kita ni pecinta sejati (melalui syahadah) pada Dia setiap masa, setiap keadaan, setiap tempat. Tapi dah berapa banyak kali kita curang pada Dia? Kita perlukan pertolongan baru nak cari Dia. Time dia panggil dating (azan), kita lambat-lambatkan. Tapi bila kena buat jahat sikit baru nak menadah tangan mohon pertolongan dan bersujud pada Dia.

Nasib Dia sangat-sangat baik. Setia dengan kita.

Huhu.. (T.T) teruknya kita.

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”