KONY, Syria dan Palestin

12:09:00 PTG

Baru-baru ini, tersebar luas video dokumentari bertema KONY 2012.

Saya kurang berminat untuk memeriksa ianya sahih atau tidak. Jika ianya isu kemanusiaan, dengan jelas kita menyokong ianya diperjuangkan.

Cuma kecewa, antara ada dua perkembangan. Isu kemanusiaan dan isu aqidah. Isu Palestin dan Syria membabitkan saudara seaqidah kita. Ianya tidak mampu menjadi perhatian.. adakah kurang sensitif atau tiada rasa kebersamaan antara KITA (sesama Muslim).

Isu Syria bukan hal yang baru. Ianya telah setahun berlalu, sehingga kini mereka masih ditindas oleh regim yang zalim. Pemimpin dari golongan Syiah bersatu menyembelih, membunuh dan menzalimi golongan sunni di sana. Malah, negara yang dikatakan 'pro-Islam' yakni Iran, kuat menyokong tindakan si celaka Bashar al-Assad.

Isu Palestin pula, apakah yang sedang berlaku? Tahukah kita apa itu Global March to Jerusalem? Isu Palestin membabitkan isu kemanusiaan dan aqidah. Mana mungkin kita tak ambil peduli.

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”