Nak makan apa berbuka nanti?

3:07:00 PTG

Ayat yang sama, tapi bila diungkap oleh orang yang berbeza, memberi makna yang berbeza.

Apabila kita menyebut, "Nak makan apa berbuka nanti?" Memberi makna kita terfikir-fikir makanan apa yang mahu dibeli untuk berbuka. Kerana terdapat sekian banyak pilihan yang ada.

Tapi, apabila sahabat kita di Palestin atau Somalia menyebut, "Nak makan apa berbuka nanti?" Adakah mereka juga sama dengan kita; bingung memikirkan juadah apa yang nak dimakan (kerana banyaknya pilihan)? Atau kerana ketiadaan makanan, apakah alas perut, biarpun sedikit yang mampu mengisi kelaparan mereka.

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”