Ta'dib

5:25:00 PTG

Beberapa hari lepas ke kedai buku MPH.

Terbaca sebuah buku yang kedudukannya agak tersorok. Buku tebal. Lupa judulnya. Yang saya ingat, ianya tribute untuk Syed Muhammad Naquib al-Attas.

Sebelum ini saya mengikuti serba sedikit mengenai pemikiran Al-Attas. Serba sedikit. Ataupun mungkin lebih benar, sangat sedikit. Namun, selepas melihat pengkagum beliau yang saya lihat sedikit taksub, saya mula kurang gemar apabila disebut nama Al-Attas.

Bukan benci. Namun, bimbang apabila semua isu yang timbul, ia akan disebut, "..itulah yang Al-Attas pernah sebut dahulu.." Seakan, segala yang berlaku pernah disentuh oleh beliau. Hebat.

Saya ambil buku dan lihat isi kandungannya.

Tertarik dengan salah satu bab yang ditulis oleh salah seorang anak murid beliau (Al-Attas). Ianya mengenai sejarah penubuhan ISTAC dari segi gagasan asal pendirinya, Al-Attas sendiri.

Keyword yang menarik adalah - Ta'dib.

ISTAC ataupun secara am-nya, pendidikan, menurut Al-Attas haruslah diterjemahkan daripada kata ta'dib. Bukanlah, tarbiyah mahupun ta'lim. Ini kerana, wujud perbedaan yang jelas mengenai pen-definisi-an ta'dib itu sendiri.

Adab bukan bermaksud akhlak.

Dan, matlamat pendidikan adalah bagi melahirkan INSAN ADABI.

Oleh kerana saya sendiri belum habis membacanya, saya belum mampu menjelaskan.

Untuk bacaan lanjut (alternatif), kalian boleh baca disini
Al-Attas’ Concept of Ta‘dib as True and Comprehensive Education in Islam – Wan Mohd Nor Wan Daud

You Might Also Like

2 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”