Know your limits

10:09:00 PTG

Sumber: Devian Art- Kab 3on

Saya masih ingat komen seorang sahabat ketika awal-awal saya memulakan penulisan blog. Sahabat dalam jurusan agama di salah sebuah Perguruan Tinggi Negeri di Aceh. Komennya simple, tapi masih saya ingat hingga kini.

Beliau meminta saya banyak menulis mengenai bidang perubatan.

Ketika itu, saya banyak menulis perihal keagamaan. Mungkin orang kata Islamik. Tiba-tiba datang komen suruh saya tulis dalam bidang perubatan. Pertamanya, mungkin boleh dilihat beliau mahu mengetahui serba sedikit tentang bidang perubatan. Keduanya, mungkin kerana saya sebenarnya tidak layak menulis sesuatu yang bukan dalam bidang saya.

Saat ini, banyak isu-isu perubatan atau kesihatan yang ditimbulkan masyarakat awam. Kebanyakannya hanyalah 'hoax'. Hanya sensasi, bukan fakta. Orang kita suka dengan hal-hal begini. Contohnya, bahaya panadol, golongan antivaksin, golongan pejuang home birth, maggi lebih baik daripada syabu, bidang perubatan menipu dalam bab minum kopi dan kambing yang dikatakan sunnah, serta banyak lagi.

Sebagai pelajar perubatan, kadang-kadang kita merasa marah. Orang awam, baca beberapa artikel, dengar orang komen, terus keluarkan pernyataan yang mengelirukan. Sedangkan dasar-dasar ilmu perubatan mereka tiada. Lebih-lebih lagi yang anti pada perubatan moden.

Senang cerita, mereka ini tahu sedikit. Banyak yang mengelirukan.

Kunci utamanya, kerana mereka tidak mengikuti disiplin ilmu. Dalam bidang perubatan, sebelum kita belajar mengenai sesuatu kelainan/penyakit (patalogi), kita harus tahu dulu bagaimana sistem tubuh kita berfungsi secara normal (fisiologi).

Setiap ilmu itu, ada disiplin-disiplinnya.

Jadi, bila teringat hal ini, terfikir kembali. Kita ni marah kalau orang yang tak tahu apa-apa, tetapi keluarkan artikel yang aneh, tidak tahu dari mana sumbernya. Namun, bagaimana perasaan pelajar-pelajar urusan agama ketika kita membahaskan bidang agama sedangkan banyak yang kita tidak tahu?

Memang benar agama itu kehidupan seharian kita. Kenapa kita tidak boleh bicara tentang kehidupan seharian kita? Salahkah? Habis tu, hanya ustaz dan ustazah je yang boleh bercakap mengenai agama? Namun, kita perlu sedari, agama Islam itu juga terdiri daripada cabang-cabang keilmuan di dalamnya. Mana mungkin kita dapat kuasai semuanya. Lebih-lebih lagi jika belajar dengan tidak berdisiplin. Rujukan cuma youtube, google dan internet.

Mungkin konklusi yang saya dapat setakat ini, 'tahu had batas kemampuan diri kita'. Tak best pula sebut dalam Bahasa Melayu. Mungkin dalam Bahasa Inggeris lebih keren- Know your limits!

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”