Qurban 1435H

9:37:00 PTG

Jika di hitung-hitung, tahun ini merupakan tahun keenam saya ber-Aidil Adha di perantauan. Tahun pertama beraya di Masjid Nurul Hikmah. Waktu itu, terlibat sebagai panatia kurban. Tahun kedua hingga sekarang, beraya di Kedutaan sahaja.

Ada kelebihan dan kekurangan antara beraya di Masjid Nurul Hikmah dan Kedutaan. Tetapi, kelebihan yang saya sukai ketika di Masjid Nurul Hikmah, kita dapat bersilaturahim dengan orang setempat. Mungkin itu inti utama yang susah didapatkan jika beraya di Kedutaan. Orang setempat sebenarnya sangat terbuka. Mereka memberi peluang untuk kami menolong melapah haiwan kurban. Bahkan, jika berani, mahu menyembelihpun diberi.

Tahun ini Hari Raya Aidil Adha jatuh pada hari Ahad. Mujur saya bercuti, jadi berkesempatan untuk ikut beraya.

Ini ada sedikit video yang sempat di rakam. Tiba-tiba tangan ni ter-rajin pula menyunting video-video yang ada.

Selamat Hari Raya Aidil Adha 1435 H.-------------------------
1. Vimeo diblock di Indonesia. Saya tidak tahu kenapa. Vimeo pilihan saya kerana ia dapat mengekalkan kualiti video yang dihasilkan, lebih baik daripada youtube.
2. Alternatif jika tidak dapat melihat video di atas, http://youtu.be/DPmebqtpEE8 

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”