Cuti yang panjang

11:49:00 PTG

"Kali ni kita tak pergi MPH pun kan?" kata puan isteri sambil tersenyum nakal.

Tanpa sedar,  ianya umpama idea untuk kami tetap mengunjungi kedai buku tersebut. Sengaja puan isteri menyebutnya kerana hampir tidak pernah kami ke Alamanda tanpa masuk ke kedai buku MPH.

Bukan membeli sangatpun.

Hanya sekadar mahu tahu buku-buku terkini.

Dan, sambil-sambil membelek buku, pasti puan isteri bertanya kenapa saya sudah lama tidak menulis. Ada juga orang mahu saya terus menulis. Isteri sendiri jadi peminat, tak apalah.

Saya tidak menulis kerana saya tidak membaca.

Agak lama saya tidak membaca tulisan-tulisan yang panjang.  Sama ada artikel,  buku, novel mahupun buku perubatan. Dan seperti biasa, "masa"  juga yang akan dipersalahkan.

Bukanlah sebenarnya tiada masa. Tetapi malas menulis. Untuk menulis, perlu membaca. Untuk membaca perlu komitmen. Sedangkan status facebook yang panjang sikitpun saya skip, inikan pula tulisan-tulisan lain. 

Pakcik Rajoo yang menjual surat khabar di pekan Kuala Pilahpun ada bertanya,  "lama tak nampak?",  kerana dah lama saya tidak melanggani surat khabar dari kedainya.

Untuk orang seperti saya,  banyak yang saya perlu teliti sebelum menulis.  Rasa inferior dan sifat introvert banyak menghantui.

Mahu menulis tetapi tidak mahu dibaca.

Oleh kerana, dunia blog sudahpun ketinggalan dan tiada lagi pengikutnya,  saya agak selesa untuk menulis kali ini.

Sebab saya tahu, puan isteri sahajalah yang akan terus mengikuti.

:)

Nota: Tulisan berpusing-pusing ini mungkin membuatkan banyak yang anda tidak faham. Tak mengapa, anda buka  berseorangan, saya juga begitu.

You Might Also Like

0 maklum balas

Lama sangat tulis dalam kemaskini. Ape daa..

Fiqh Dakwah

1. Al-qudwah qabla dakwah
2. Ar-Ta’lif qabla ta’rif
3. At-ta’rif qabla taklif
4. At-tadarruj fi taklif
5. At-taisir la ta’sir
6. Al-Usul qabla furu’
7. At-targhib qabla tarhib
8. At-tafhim la al-talqin
9. At-tarbiyah la at-ta’riyah
10. Tilmizu imam la tilmiz kitab

Abdullah Nasih ‘Ulwan

“Usaha dan Jihad pemuda-pemuda merupakan suatu tenaga yang paling berpotensi bagi mengatasi dan memecah sebarang masalah. Usaha ke arah Keagungan dan Kegemilangan akan terkabul di tangan-tangan pemuda-pemuda Islam, bukan di kalangan orang yang tidak bermaya lagi tidak berpotensi. Sebagaimana kita semua ketahui, bahawa angkatan pemuda adalah merupakan suatu tenaga yang utuh, teguh andainya mereka ini diasuh dan ditarbiyah dengan tarbiyah Islamiah, hingga jiwa-jiwa mereka ini penuh padu keimanan dengan Allah s.w.t. Berteraskan dengan keimanan yang tulin sahajalah kedudukan ummah ini dapat ditingkatkan sampai menjadi suatu ummah yang aman makmur.”